Over Kubb

Dit zijn beknopte spelregels. Uitgebreide spelregels zijn te vinden op de website van het Wereldkampioenschap Kubb. Op het NK Kubb wordt ook gespeeld volgens deze WK-regels.

Het spel Kubb is afkomstig uit Zweden. Er wordt gezegd dat dit spel heel vroeger begonnen is tijdens het verzamelen van brandhout. De Zweden bedachten dat ze met die verschillende takken ook een spel konden doen. Zo is het ‘gooien met stokken’ ontstaan.

Kubb is een spel voor buiten en wordt gespeeld op een vlak speelveld van in principe vijf bij acht meter. Er wordt bijna altijd op gras gespeeld maar gravel, beton of sneeuw zou ook kunnen.

Kubb bestaat uit verschillende houten stukken:

  • 1 koning van 9×9cm en 30cm hoog
  • 10 kubbs van 7×7cm en 15cm hoog
  • 6 stokken met een diameter van ongeveer 44mm en 30cm hoog
  • hoek- en middenpaaltjes

De spelers worden verdeeld in twee teams en nemen plaats achter hun eigen basislijn.

De bedoeling van het spel is om met de stokken alle kubbs van het andere team om te gooien. Als team A een kubb van team B heeft om gegooid, dan werpt team B deze kubb eerst op de helft van team A. Deze kubb is nu een kubb van team A geworden en team B moet nu eerst proberen ook deze kubb om te gooien. Lukt dit niet, dan mag team A oplopen tot deze kubb en vandaar weer proberen de andere kubbs van team B om te gooien.

Uiteindelijk wint het team dat de koning om gooit.